LES PLANTES





ALFÀBREGA DE CANYELLA – Ocimum cinnamomum – Albahaca – Basilic – Cinnamon basil
Planta medicinal. Per la indigestió i l’estrenyiment.

Planta culinària. Per pizzes, amanides de mozzarella i per fer el pesto.





ALFÀBREGA DE FULLA GRANOcimum basilicum var. Dulcis –
Planta medicinal. Per la indigestió i l’estrenyiment.

Planta culinària. Per pizzes, amanides de mozzarella i per fer el pesto.






ALFÀBREGA DE FULLA PETITA – Ocimum mínimum – Albahaca de hoja pequeña – Basilic – Basil
Planta medicinal. Per la indigestió i l’estrenyiment.

Planta culinària. Per pizzes, amanides de mozzarella i per fer el pesto.







ALFÀBREGA MORADA Ocimum sanctum – Albahaca morada – Basilic - Basil

Planta medicinal. És carminativa i diürètica. Estimulant de la memòria, calmant de la tos i augmenta la funció renal.







CALÈNDULA – Calendula officinalis – calèndula – Souci – Marigold
Planta medicinal: És emmenagoga, antiespasmòdica, estimulant i antiemètica. Te propietats per desinfectar, desinflamar; millora la circulació i regula els cicles mesnstruals.

Planta culinària. Els pètals frescos de les flor s’utilitzen per amanides, peixos i sopes. A l’antiguitat era anomenada el “safrà dels pobres” , ja que els pètals ben triturats s’utilitzaven per donar color i sabor als arrossos i pastes.




CAMAMILLA – Matricaria camamilla – Manzanilla – Camomille – Chamomile
Planta medicinal. Té propietats digestives i calmants que actuen sobre el sistema digestiu. És molt útil en casos d’histèria, dolors neuràlgics, neurosis abdominal i dolors menstruals.




CEBOLLÍ – Allium schoenoprasum –  Cebollino – Ciboulette – Chives
Planta medicinal. És beneficiós per la circulació i la digestió. Antibacterià, diürètic i expectorant.
Planta culinària. Per condimentar plats d’ous o formatge, amanides i salses.







CORIANDRE Coriandrum sativum – Cilantro – Coriandre – Coriander
Planta medicinal.  Per la indigestió, gasos i ajuda a digerir els menjars grasos. Es masteguen les fulles per combatre el mal alè.
Planta culinària. Ideal per currys i amanides. 







DONZELLArtemisia absinthium – Ajenjo – Absinthe - Wormwood
Tònica, estimulant, s’empra també contra l’epilèpsia i neuràlgies








EQUINÀCEA echinacia purpurea -  equinacea - échinacée – eastern purple-coneflower
Planta medicinal. Augmenta les defenses de l’organisme davant les infeccions, constipats i grips.








ESPÍGOL – Lavandula angustifolia – Lavanda - Lavande – Lavender
Planta medicinal. Digestiva, estimulat, antiespasmòdica i diürètica. S’utilitza pel mal de cap, la migranya, la síndrome premenstrual, l’estrès, l’ansietat i l’insomni.




ESTÈVIA Estevia rebaudiana – Estevia – Stevia – Stevia
Planta medicinal. És una planta que regula el sucre de la sang, que redueix la pressió arterial, que regula l’aparell digestiu i redueix el greix en persones obeses.








ESTRAGÓ FRANCÉS – Artemisia dracunculus – Estragón – Estragon – Dragon sagewort
Planta medicinal. Antisèptic, aperitiu i estimulant. Pel mal de queixal i genives inflamades.
Planta culinària. Te un lleuger sabor anisat i una mica picant, serveix per aromatitzar plats, salses, vinagres, etc. Molt utilitzada en la cuina francesa. 


FARIGOLA Thymus vulgaris – Tomillo – Thym – Thyme
Planta medicinal. És molt estimulant i tònica sobre els sistemes circulatori i nerviós. És excel·lent per inflamacions coll, tos i refredats.  
Planta culinària. Per adobar olives, per fumar (conservar) aliments. Per condimentar carns , peixos i verdures. És molt coneguda la sopa de farigola.



FONOLL DE FLORÈNCIA – Foeniculum vulgare var. Azoricum –  Hinojo – Aneth doux – Fennel
Planta medicinal. Les fulles i les llavors afavoreixen la digestió, contribueixen a expulsar les flatulències i obren la gana. També és antioxidant i expectorant. L’arrel afavoreix l’eliminació de líquids corporals. Estimula la producció de llet en les lactants. Les llavors, refresquen l’alè.
Planta culinària. Ideal per peixos, verdures i sopes.




MARDUIX Origanum majorana – Mejorana – Marjolaine cultivée – sweet marjoram
Planta medicinal. És un excel·lent tònic estomacal, carminatiu, i antiespasmòdic. També és sudorífera i emmenagoga. A petites dosis té un efecte sedant.
Planta culinària. Condiment culinari, forma part del ramet de totes les herbes.


MARIA LLUÏSALippia citriodora (Aloysia citriodora) – Hierba Luisa – Verveine odorante – vervain
Planta medicinal. És tònica estomacal, antiespasmòdica i carminativa, per la indigestió i els gasos. També calma lleugerament els nervis. 
Planta culinària. Una o dos fulles de Maria Lluïsa fresques i picades, aporten un toc de llimó a les amanides.





MENTA MADUIXA Mentha – strawberry mint
Planta medicinal. Facilita la digestió, és relaxant, analgèsica, descongestiona les vies respiratòries i calma constipats i grips.
Planta culinària. Ideal per mojitos ben refrescants.





MENTA PINYAMentha rotundifolia pineaple – pineapple mint
Planta medicinal. Facilita la digestió, és relaxant, analgèsica, descongestiona les vies respiratòries i calma constipats i grips.
Planta culinària. Ideal per mojitos ben refrescants.









MENTA TARONJAMentha piperita citrata Orange – Orange Mint
Planta medicinal. Facilita la digestió, és relaxant, analgèsica, descongestiona les vies respiratòries i calma constipats i grips.
Planta culinària. Ideal per mojitos ben refrescants.







ORENGA Origanum vulgare – Orégano – Origan – Oregano
Planta medicinal. Combat les males digestions,  alleuja els dolors menstruals i adequada per l’asma i és antisèptic bucal.
Planta culinària. Per donar sabor als estofats i amb la farigola per assaonar les olives. Es pot fer servir com a substitut de la sal.






PERICÓHypericum perforatum –  Hipérico – Millepertuis – St. John’s wort
Planta medicinal. Astringent, antisèptic i té propietats antidepressives.





 POLIOL Mentha Pulegium – Menta poleo – Menthe pouliot – Pennyroyal
Planta medicinal. És similar a la menta. És estomacal, digestiva i carminatiu; també és analgèsic. S’utilitza preferentment contra el mal de panxa.








ROMANÍ Rosmarinus officinalis – Romero – Romarin – Rosemary
Planta medicinal. Pel mal de cap, migranyes, cansament i la indigestió. Antioxidant, que endarrereix l’envelliment cel·lular.
Planta culinària. Com a condiment és un intensificador del gust en carns i peixos. També s’utilitza per assaonar les olives






SAJOLIDASatureja montana – Ajedrea - Sarriete de montagne – Savory
Planta medicinal. Propietats afrodisíaques, aperitives, tòniques, estimulants i carminatives.  S’utilitza per la indigestió, l’excés de gasos, estimula la gana i cura la diarrea, també combat el cansament físic.
Planta culinària. Per adobar olives i per condimentar guisats, estofats i llegums.





SALVIA OFFICINALISSalvia officinalis – Salvia – Sauge – Sage
Planta medicinal. Evita les suors i els dolors menstruals. Ajudar a superar estats d’esgotament físic i intel·lectual. Les fulles es masteguen per combatre la irritació de gola, inflamacions de la boca, la ronquera i la tos del fumador.
Planta culinària. Com a condiment per a sopes, verdures i rostits.


TARONGINAMelissa officinalis – Melisa – Mélisse officinale – Lemon balm
Planta medicinal. Estimulant, antiespasmòdica i digestiva. També es fa servir per elaborar l’aigua del Carme.
Planta culinària. Serveix de condiment per amanides i aromatitza la sidra i la sangria.





VALERIANAValeriana officinalis – Valeriana – Valériane - Valerian
Planta medicinal. És sedant, hipnòtica i antiespasmòdica. És pot utilitzar en cas de depressió nerviosa, cansament i insomni. També te efectes beneficiosos per cor i ajuda a baixar la pressió arterial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada